Hulladékból Termék kis-kiállítás Székesfehérváron!

"HULLADÉKBÓL TERMÉK" vándor bemutató kiállítás az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. és a Depónia Kft. szervezésében, a társadalmi felelősségvállalás (CSR) szellemiségében, a székesfehérvári környezeti nevelés és szelektálás fellendítése érdekében. Társadalmunk egyik legégetőbb problémája a helytelen értékrendünkből fakadó rossz állapotú környezetünk. Ennek egyik ékes példája az egyre nagyobb mennyiségben keletkező hulladékok (közel 5 millió tonna/év, ami 3 db Gellért-hegy nagyságú szemétkupaccal egyezik meg!), melyek kezelése és lerakása újabb értékes erőforrásokat von el a jelen- és jövő generációk tartalékaiból. Ezért is kiemelten fontos terület a hulladékok keletkezésének megelőzése (pl. komposztálás) és újrahasznosítása!
 
Ezen tevékenységeket bemutató szemléletformáló munka egyik eleme a Hulladékból Termék bemutató kiállítás, melynek méltó kistestvére lesz a székesfehérvári tárlat. A bemutatott újrahasznosított termékek száz magyar hulladékhasznosító cég több ezer termékéből mutatja be ezt a válogatást, mely beruházás a jövőben, a Depónia szolgáltatási területén lesz látható iskolai-, városi- és egyéb rendezvényeken!
 
A kiállítás ünnepélyes átadójára 2010. november 12.-én került sor a Széna Téri Általános Iskolában, Székesfehérvár egyik ökoiskolájában.
  
A Depónia Kft. alaptevékenységei mellett - egyre nagyobb szerepet vállal az aktív környezetvédelemben, a környezeti terhelések csökkentésében, a másodnyersanyagok minél nagyobb arányú visszanyerésében, valamint a hulladék depók élettartamának lehető legnagyobb mértékű növelésében. A Depónia Kft. a mai kor igényeinek megfelelő módon egyre nagyobb figyelmet fordít a komposztálásra, a szelektív hulladékgyűjtésre és a korszerű hulladékgazdálkodásra.
A hulladékok ilyen formában történő gyűjtésének azonban csak akkor van értelme, ha a visszagyűjtött anyagok megfelelő előkezelés után anyagában vagy egyéb módon hasznosításra kerülnek.
 
Jelenleg Székesfehérváron és környékén a szelektív gyűjtés 3 módja áll a lakosság rendelkezésére, melyek a következők:
• Szelektív gyűjtőszigetek
• Hulladékudvarok
• Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés
A szelektíven gyűjtött hulladék szállítása minden esetben külön frakciónként történik, tévhit, mely szerint a szelektív szigetek különböző frakcióit a gyűjtőjáratok egy térbe ürítik! A szelektív hulladék nem kerül a lerakóra, hanem megfelelő kezelést követően azokat újrahasznosítják!
 
A kiállítás célja
 
Az ENSZ 57. közgyűlése 2002. december 20-án a 2005-2014 közötti évtizedet a Fenntarthatóságra nevelés évtizedének nyilvánította. Azaz a nemzetközi közösség egy teljes évtizedet szán annak a célnak az elérésre, hogy az oktatás minden szintjét és formáját áthassák a fenntarthatóság, a környezet- és az egészségvédelem alapértékei. E cél elérését nagymértékben szolgálják Alkotmányunk környezet- és egészségvédelemmel kapcsolatos paragrafusai, melyek megvalósulását az alábbi hazai jogszabályok és intézkedések is garantálják: Környezetvédelmi Törvény, a Nemzeti Környezetvédelmi Program, a Nemzeti Fejlesztési Terv, Nemzeti Alaptanterv, stb. Az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. a fentiek alapján – a társadalmi, szervezeti felelősségvállalás jegyében - elkötelezett kommunikációs tevékenységet folytat a környezetvédelmi szemléletformálásért, a fenntartható fejlődés fogalmának és tartalmának megismertetéséért.
  
További információk:
 
Simon Beatrix
Depónia Kft.
Kommunikációs és pályázati referens
Mobil: 30/590-9484
E-mail: palyazat@deponia.hu
 
Hankó Gergely
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
PR és marketing vezető
Mobil: 70/249-6113
 
2010.11.19. 11:06
 
  
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
   
  
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
       
 
 
 
 
  
 
 
 
 
  
  
 
 
 
 
 
      
 
 
Név:
E-mail cím: