Nemzetközi nőnap

Az elmúlt évtizedek sok jó eredményt hoztak a nők jogai és az egyenlőség területén, beleértve az oktatást, a gazdasági és politikai életet is. Ma már számos nemzetközi kötelezettségvállalásban, köztük az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljaiban is, a nemek közötti egyenlőség és a nők állnak középpontban. Az előrehaladás viszont sok esetben egyenetlen volt és lassú. Míg egyes fejlett régiók elérték a nemek közötti egyenlőséget több területen is, addig a szub-szaharai Afrika, valamint a Nyugat-Dél-Közép Ázsia sok területén jelentős lemaradások, súlyos emberi jogi problémák vannak még mindig jelen.
 
A fejlődő országokban még mindig nagyon magas a korai házasságok száma. A szub-szaharai Afrikában a teljes termékenységi arányszám 5,2 gyermek/nő, ami a legmagasabb a világon. Szomáliában és Ugandában, ahol a családtervezés hiánya jelentős, egy nő átlagosan 7 gyermeket szül.
 
A családtervezés életeket ment!
 
A családtervezés nők és gyermekek millióinak életét menti meg, évi több mint 2 millió gyermek halálát megakadályozza. A családtervezés védőhálót képez nők és gyermekek milliói köré, hiszen lehetővé teszi a szülések közti egészséges távolságot, megakadályozza a HIV/AIDS terjedését, csökkenti a kis súllyal született babák számát, lehetővé teszi a hosszabb szoptatást, megakadályozza a nem tervezett várandósságot és abortuszt, csökkenti a szülések közben és a gyermekágy ideje alatti halálesetek számát, így kevesebb csecsemő és gyermek marad anya nélkül és kevesebb gyermek marad rosszul gondozott.
 
A 20. században drámai változás következett be a családtervezés területén. A fogamzásgátlás különböző módszereinek terjedésével párok milliói kapták kezükbe a kulcsot, eldönthetik mikor és hány gyermeket szeretnének, akiket kívánnak és szeretettel nevelhetnek fel.
 
Mindezek ellenére a családtervezés a világ egy részén még mindig ismeretlen fogalom. Becslések szerint évi 135 millió nőnek semmilyen lehetősége és joga nincs megválasztani mikor és hány gyermeket szeretne. A szub-szaharai Afrikában a legmagasabb a termékenységi ráta (5,4 gyermek/fő), a legmagasabb a gyermekágyi halálozás a világon (egy nőnek 1/22 az esélye, hogy belehal a szülés vagy az utána következő időszak komplikációiba) és évente 4,8 millió gyermek hal meg.
A családtervezés a leghatékonyabb módja, hogy az anyai és gyermekhalálozás száma csökkenjen, hogy megoldódjanak a nők és gyermekek egészségügyi problémái.
 
Az ENSZ 5. Millenniumi Fejlesztési Célja (javuljon az anyai és a reproduktív egészségügyi ellátás; mindenki számára legyenek elérhetőek a családtervezési lehetőségek) alapvető a szegénység felszámolásához, és a nemek egyenlőségének biztosításához.
 
 
BOCS Alapítvány
 
8003 Székesfehérvár Pf.: 7. +36 30 235 13 78 gyula.simonyi@bocs.hu http://bocs.eu
 
Forrás:
• THE WORLD’S WOMEN AND GIRLS 2011 data sheet, http://www.prb.org/pdf11/world-women-girls-2011-data-sheet.pdf
• Family Planning Saves Lives of Millions of Women and Children Every Year http://www.prb.org/Journalists/PressReleases/2009/familyplanning.aspx
 
2011.03.08. 16:28
 
  
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
   
  
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
       
 
 
 
 
  
 
 
 
 
  
  
 
 
 
 
 
      
 
 
Név:
E-mail cím: